Sedan 2014 delar Soldathemmet varje vår ut Soldathemspriset för ett gott ledarskap.
En soldathemspristagare är en ledare som får de underställda att känna sig trygga och sedda i sin roll och som behandlar sin personal med respekt och visar omsorg om deras väl.
Vilken person som helst som arbetar på Livgardet kan nomineras till Soldathemspriset. I år är det Sergant Tomas Svensson, Livbataljonen, som vunnit.
Grattis till vinsten ”ett föredömligt ledarskap”!
- Hur känns det att bli framröstad som den bästa ledaren?
Det känns ju självklart jätteroligt och hedrande, om än överraskande, att bli framlyft på detta sätt av rekryterna. Jag tycker själv att det finns många bra befäl som uppvisar ett föredömligt ledarskap som vida överträffar mig så jag är väldigt ödmjuk inför detta. Men det är roligt att många rekryter har uppskattat mig, och att jag har bidragit till en positiv och givande värnsplikt. Det kommer jag att ta med mig.
- Vad tycker du är ett bra ledarskap?
Jag tycker att ett bra ledarskap utmärks av kommunikation - kunna föra dialog och ta emot input. Är man inte öppen för detta tror jag att underställda bara kommer att lyda, i stället för att aktivt bidra till att lösa uppgiften. Att ha förtroende och respekt för underställdas kunskap tycker jag är utmärkande för ett bra ledarskap.
- Hur vill du uppfattas som ledare?
Jag vill vara en person som lyssnar, är mottaglig och tar mig tid - även om det inte alltid är möjligt. I rätt miljö tror jag att personer vill göra sitt bästa och bidra, och att jag som ledare måste försöka skapa de förutsättningarna. Granatgevärsskytten kan i 97 fall av 100 hitta en bättre eldställning för optimal verkan och då måste jag ge denne det förtroendet, då jag tror att personen vill lösa sin uppgift så bra som möjligt.
Priset består av ett diplom och en nalle med Soldathemmets logotyp på framsidan av sin tröja och Soldathemsförbundets logga på baksidan. Nallen är en symbol för att priset handlar om de mjuka frågorna och är tänkt att följa pristagarens åt och ständigt påminna om att de mjuka frågorna måste få ta plats i det dagliga arbetet.
|